Top 10 beste educatieve podcasts in Nederland

Podcasts waar je iets van leert. 

Top 10 beste educatieve podcasts in Nederland, een heerlijke lijst met media waar je slimmer van wordt. Veel podcasts in deze top 10 behandelen wetenschappelijke thema’s en discussiëren over belangrijke zaken. De meeste podcasts die geluisterd worden vallen in de komedie categorie, daarom onze andere blog met de podcasts om mee te lachen. Nadeel daarvan is toch meestal dat ze niet echt ergens over gaan. Hieronder daarom een top 10 van podcasts waar je iets van leert.

1. Wetenschap leren begrijpen met Quest leest voor 

Dat leren en educatie leuk was wisten wij vroeger al, ondanks dat we elkaar nog niet kende hadden we beide hetzelfde favoriete magazine: de Quest. Nick vond het heerlijk om te leren over zijn dinosauriërs en Ruben kreeg geen genoeg van psychologische feitjes. Alles wetenschappelijk onderbouwd en begrijpbaar gemaakt voor mensen van alle leeftijden. 

Quest, kent iedereen het als populair-wetenschappelijke tijdschrift in Nederland. De redactie voorziet iedereen van antwoorden op alle mogelijke vragen. Vragen waar veel Nederlanders mee zitten tot alle mogelijke denkbare vragen waarvan mensen niet eens wisten dat ze bestonden. 

Ruben kreeg zijn eerste editie van dit blad toen zijn ouders het beu waren om de hele tijd zijn “waarom, wat, hoe” vragen te beantwoorden. En vanaf dat moment waren we verslaafd. Deze podcast vol kennis brengt het gevoel van vroeger terug naar nu. De artikelen worden voorgelezen door een scala aan presentatoren waaronder de hoofdredacteur en schrijvers. 

Elke maand kun je luisteren naar de leukste artikelen uit het blad. Het zijn korte afleveringen van ongeveer 10 minuten die je veel bijbrengen, over de meest gevarieerde onderwerpen die er zijn. Van hoe daten werkt, tot hoe ziektes vroeger werden opgelost en van de Kerstman naar oorlog. 

Luisteren naar de nummer 1 van deze top 10 beste educatieve podcasts in Nederland kan hier

2. Leren investeren met de podcast: Jong beleggen

Investeren is hot, iedereen heeft het tegenwoordig wel over zijn portfolio aan aandelen, valuta’s of crypto’s. Maar snapt iedereen ook daadwerkelijk wel hoe dit in zijn werk gaat. Welke ontwikkelingen maken een lijn volatiel, hoe kun je het beste een aandeel lezen, welk onderzoek moet je doen voor dat je in een bedrijf in stapt.

In deze educatieve podcast leer je investeren, want wat is er nu belangrijk voor de beginnende belegger. De meeste mensen beleggen om hun pensioen te bekostigen. Tegelijkertijd is investeren gemakkelijker gemaakt dan ooit. Deze toegang zorgt er ook voor dat beginners die niet veel verstand hebben van zaken makkelijk voorkombare fouten maken.

Want is het wel slim om gelijk volledig in te zetten op aandelen of kun je beter eerst in ETH’s stappen? En hoeveel geld per maand moet jij opzij liggen om voorzichtig te kunnen beleggen.

Milou Brand en Pim Verlaan nemen jou als luisteraar bij de hand en vertellen iedere aflevering stap voor stap hoe jij ongeacht je budget kan beginnen met beleggen op een verantwoorde wijze. Het duo heeft een goede chemie waarbij Milou de rol speelt van “domme” vragensteller en Pim van de wijze expert die uitgebreid en rustig uitleg geeft.

Ook Nick en Ruben zijn bezig met hun weg naar financiële onafhankelijkheid en daar kan beleggen natuurlijk niet in ontbreken. Dat is de reden dat wij deze podcast ook fanatiek luisteren. 

Luister deze leerzame podcast hier:

3. Leren en lachen met Semi Interessant

Podcasts waar je iets van leert. Dat was het doel bij het creëren van onze podcast. Als podcasts luisteraars kwamen we erachter dat er grofweg twee soorten podcasts bestonden. De podcasts waarvan je iets leerde en de podcasts die je achteloos kon opzetten tijdens woon-werkverkeer. Iets wat lekker weg luisterde, maar waar je verder weinig aan had.  

Zelf zijn we verslaafd aan kennis. Nick spit iedere dag Quora door om de leukste feitjes op te duiken en Ruben kijk voor zijn plezier documentaires. Slimmer worden is leuk vinden wij. Maar we begrijpen ook dat niet iedereen even veel zin heeft om een wetenschappelijk peer reviewed artikel te lezen na een drukke werkdag. 

Gelukkig zijn er educatieve podcasts, daarom dat we ook deze top 10 van podcasts waar je iets van leert hebben gepubliceerd. Maar zelfs daar heeft niet iedereen altijd even veel zin in. Met Semi Interessant slaan wij de brug tussen leren en lachen. Zo luister je een podcast die gemakkelijk weg luistert, maar waar je ook nog iets van op steekt. Zo kun jij me een gerust hart onderweg en bij aankomst al je collega’s, vrienden of familie van hun sokken blazen met al je nieuwe feitjes. 

Nick is eigenaar van het Urban Hiphop merk Slay All Day en freelancer growth marketeer. Ruben is ESG-manager bij het grootste circulaire handelsplatform van Europa. Beide wonen ze in Amsterdam en hebben een ontzettende brede interesse. Onderwerpen zoals duurzaamheid, investeren en psychologie onderwerpen passeren de review. Afgewisseld met productiviteitstips, marketingfeitjes en leuke grappen. 

Luisteren, leren en lachen kan via je favoriete podcast kanaal, maar onze Spotify lijst vind je hier:

4. Educatie over het nieuws met NRC vandaag

NRC-journalisten nemen je mee in achterliggende informatie achter het nieuws dat je dagelijks hoort en leest. Verwacht korte afleveringen (ongeveer 20 minuten) waarin heel diep wordt ingegaan binnen een specifiek onderwerp om jou alles te leren en bij te brengen. 

De journalisten doorlichten alle facetten binnen de thema’s om een afgeronde aflevering af te leveren aan hun publiek. Zij bestuderen de in en outs van topics die spelen in binnen- en buitenland zodat jij kan volgen hoe het nu echt zit. 

Hun leerrijke onderwerpen gaan van crypto naar Qatar, van NASA naar corona en van Klimaatverandering naar kunst. Alles wordt uitgelegd vanuit de Nederlandse maatschappij en welke invloed het wellicht heeft op jouw leven. De beste journalisten van NRC doen al het uitzoek werk, maar jij kan genieten van de stemmen van Floor Boon, Egbert Kalse en Gabriella Adèr. 

Elke werkdag kun jij een verhaal van de dag verwachten. Zo word je dagelijks bijgepraat over wat er speelt en waarom dat belangrijk is om te weten. Zo leer je iedere dag weer wat bij. Kun je politieke gesprekken aan het koffiezetapparaat goed plaatsen en snap je meer van geopolitieke spellen die gespeeld worden door overheden, bedrijven en activistische organisaties.

Tune elke dag in via onderstaande player:

5. Achterliggende informatie met de Correspondent

Toen het team van de Correspondent begon wilde zij een nieuwsmedium worden dat zich niet richtte op de dagelijkse waan. Maar juist dieper in ging binnen de onderwerpen. Dat is gelukt. Maandelijks betaald een grote groep abonnees de Correspondent om hen te voorzien van informatie die echte waarde brengt.

In de loop van de tijd heeft deze club een ontzettend grote groep interessante mensen waar je zeker iets van kan leren, aan zich kunnen binden. Denk onder andere aan Auteur van o.a. de meeste mensen deugen, Rutger Bregmans. Jelmer Mommers (hoe gaan we dit uitleggen) en Lynn Berger (Zorg). Daarmee past deze zeker in de top 10 beste educatieve podcasts in Nederland. 

In hun educatieve podcast series worden goed gelezen artikelen verteld in audio vorm. Zo kun jij ook onderweg genieten van de laatste informatie die helpt om de wereld beter te begrijpen. En dat allemaal advertentie vrij. 

Wij luisteren deze podcast waar je iets van leert wanneer wij eens wat meer willen weten over specifieke onderwerpen. Wat vooral zo fijn is aan deze serie is dat het diep in gaat op kwesties die spelen in Nederland. Zo weten we precies wat er gaande is in Holland.

Deze leerzame podcast is te vinden op onder andere Spotify:

6. Educatie over media met POM

In onze top 10 beste komedie podcasts van Nederland. Kwam deze ook al voor, logisch want naast dat deze podcast heel leerzaam is, is hij ook heel leuk. POM is een podcast die inzichten geeft in de mediawereld. Beide ondernemers hebben interessante verhalen meegemaakt en geven hun kijk op de wereld van morgen.

Alexander Klopping en Ernst-Jan Pfauth bespreken onderwerpen variërend van leestips, tot financiële onafhankelijkheid en social media. Soms behandelen ze relevant nieuws en andere keren duiken ze in een tijdloos topic. Wij volgen ze al een aantal jaar en het is mooi om te zien hoe deze podcast is gegroeid van een leuke hobby naar een medium waarmee ze een groot publiek bereiken. 

Het is educatief om deze podcast te luisteren omdat ze diep genoeg in de stof duiken om nuttig te maken, maar luchtig genoeg om het interessant te houden. Je luistert naar twee goede vrienden, die toevallig ook samen een podcast hebben. Binnen de afleveringen nodigen ze ook interessante gasten uit, die je op hun beurt weer wat bijbrengen binnen hun niche onderwerp. 

Hun podcast gratis terugluisteren is mogelijk via Spotify, maar de meeste nieuwe aflevering zitten helaas achter een betaalmuur bij Podimo. 

7. Wijzer worden met De Rudi & Freddie show

Rutger Bregman (zie eerdergenoemde podcast) en Jesse Frederik (ook een journalist bij de Correspondent), hebben al een lange tijd vrijwel iedere week een aflevering opgenomen waar je wijzer van wordt. 

Zij voeren interessante gesprekken over economie en politiek, soms met gasten en soms samen. Wat leidde tot de creatie van geld? Hoe gaat de euro slagen? Wie regeert Nederland eigenlijk? De hosts bespreken deze onderwerpen in hun leerzame podcast. 

Rutger Bregman is ongeveer Nederlands favoriete historicus en promotor van het basis inkomen in Nederland. Hij heeft de grote bekendheid verworven door zijn optreden tijdens Davos, waar hij de wereldelite vertelde dat de manier om de problemen in de wereld op te lossen was om meer belasting te betalen. 

Daarna is hij gast geweest in veel praatprogramma’s, ook Amerikaanse waar hij een aanvaring kreeg met Tucker Carlson. Die uiteindelijk niet is uitgezonden, maar wel voor wereldwijde belangstelling zorgde. 

Jesse Frederik is schrijver van de twee populaire boeken Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers (samen met Rutger) en Zo hadden we het niet bedoeld. Waarin hij de toeslagen affaire onder de loep neemt. 

Ben je leergierig? Dan is deze podcast perfect voor je. Luister mee op:

8. De meest informatieve podcast: Huberman lab 

Ondanks dat deze lijst eigenlijk vooral Nederlandse podcasts heeft, konden we deze niet achterwegen laten. Andrew Huberman is een neurowetenschapper aan de universiteit van Stanford. In zijn educatieve afleveringen duik hij diep in leerzame onderwerpen zoals stress, dopamine en slaap. Hij leert je over hoe je hersenen werken en hoe jij kleine hacks kan toepassen in je leven om het meeste eruit te halen. Science based tools noemt hij dat zelf.

Via wetenschappelijke artikelen vertelt hij hoe jij kan omgaan met je lichaam voor een optimaal resultaat. Wat je moet eten, hoe je moet sporten, hoe je hersenen kan voorbereiden op een goede nachtrust. Alles komt aan bod. 

Ondanks dat zijn afleveringen vaak meerdere uren duren, luisteren ze heel gemakkelijk weg. Als professor heeft hij veel ervaring opgedaan in het geven van colleges en dat merk je. Luister zijn wetenschappelijke podcast hier:

9. Wetenschap behandelen met NRC Onbehaarde apen

De wetenschapspodcast van NRC voorziet je in je wekelijkse honger naar wetenschappelijk kennis. Hendrik Spiering is een wetenschapsredacteur, in de krant schrijft hij vaak over alles wat met antropologie te maken heeft. Dat is waar hij de meeste kennis van heeft. Gemma Venhuizen, ook een wetenschapsredacteur, is de host bij de Onbehaarde Apen podcast. Zij specialiseert zich in onder andere biologie. 

De hosts van deze leerzame podcast

In deze educatieve podcast bespreken zij kleine ontdekkingen, wilde theorieën en wereldschokkende inzichten. Deze tweede podcast van het NRC, die we melden in deze top 10 beste educatieve podcasts in Nederland, staat erin omdat we er ontzettend veel van geleerd hebben. Weet jij bijvoorbeeld waarom mensen de voorkeur geven aan praten in plaats van luisteren? Of wat er gebeurt als je geraakt wordt door de bliksem? Of zelfs wat mensen en mieren met elkaar verbindt?

Deze leerzame onderwerpen zijn allemaal al terug te luisteren. Dat kan hier:

10. Productiviteit leren met: Snuggere zaken de podcast 

Ondanks dat deze podcast al sinds 2020 geen nieuwe educatieve afleveringen maakt staat hij wel in deze lijst. Het biedt namelijk 42 ontzettend waardevolle edities die gratis terug te luisteren zijn. 

Helaas hebben Rick Pastoor (auteur van onmisbare boek GRIP) en Reinier Ladan (Freelance product-manager o.a. Funda, NOS, Schiphol) samen geen podcast meer. Waarschijnlijk omdat ze beide in hun zoektocht naar focus hebben besloten dat dit project geen meer krijgt. Ondanks dat ze beide af en toe nog wel in afleveringen van andere podcasts te vinden zijn. Hun laatste aflevering gaat hier dieper op in.

Het doel van deze podcast was om wekelijks een onderwerp te bespreken waar luisteraars snuggerder van werden. Alles wat de moderne kenniswerker nodig had om succesvol te zijn in het doen van zijn of haar werk. Denk aan onderwerpen zoals het aan of afleveren van gewoontes, het creëren van structuur in je leven en uitgesteld gedrag voorkomen.  

Het is jammer dat er voorlopige geen nieuwe afleveringen bijkomen, maar met de bestaande afleveringen kun je een flinke tijd vooruit. Dat is fijn aan het maken van een tijdloze podcast. Het archief zal gratis beschikbaar blijven en is terug te luisteren op Spotify via onderstaande speler

Voor deze top 10, zijn we ons speurwerk op de zoekmachines opgegaan met “leerzame podcasts Spotify”, “beste podcasts over zelfontwikkeling” en “beste nederlandse podcasts” en na een lang traject waar wij ook onze kennis hebben uitgeput hadden wij eindelijk deze lijst met tien meest leerzame podcasts. Welke podcasts kende jullie al, en zijn er slimme podcasts die we wellicht zijn vergeten? We horen het graag.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *