Show notes – Van Boom tot Borrelplank: Johnny Cashew onthult de Notenindustrie met Hajo | S02E18

Deze aflevering behandelt de duurzame revolutie in de cashewnotenindustrie, met de focus op het bedrijf Johnny Cashew. Er wordt gesproken over de impact van handmatig pellen, het tegengaan van voedselverspilling door gebroken cashewnoten te gebruiken en de inzet voor duurzaamheid en eerlijke inkomens in Afrika. Johnny Cashew wordt geprezen voor hun transparantie en innovatie, terwijl ze streven naar zero carbon, zero waste en zero poverty. Ook komen onderwerpen zoals de verwerking van cashewappels, compensatie van CO2-uitstoot en duurzame verpakkingen aan bod. De aflevering benadrukt het belang van duurzaamheid en traceerbaarheid in de notenindustrie.

Luister nu:
| Apple Podcasts | Spotify | overige podcast apps

Steun ons en word vriend van de show via: https://vriendvandeshow.nl/semi-interessant

Key Lessons over duurzame cashewnoten van Johnny Cashew

 1. Johnny Cashew richt zich op directe inkoop van cashewnoten uit Afrika en het creëren van banen in de regio, met een focus op duurzaamheid en innovatie.
 2. Het bedrijf betaalt boeren boven marktprijs voor een leefbaar inkomen, wat ongebruikelijk is in de industrie.
 3. Naast het verminderen van transportemissies en CO2-compensatie, geeft het bedrijf de voorkeur aan plasticverpakkingen vanwege recyclingmogelijkheden in plaats van alternatieve materialen.

Timestamps en hoofdonderwerpen aflevering Jonny Cashew

 1. (00:00:04) Introductie van Hajo de Feijter en Johnny Cashew: De Visie
 2. (00:03:12) De uitdagingen van de traditionele cashewindustrie ontmaskerd
 3. (00:06:43) Van pandemie tot passieproject: Het ontstaan van Johnny Cashew
 4. (00:10:29) Groene voetafdruk: Innovaties in duurzaamheid en transport
 5. (00:14:05) Persoonlijke verhalen: Hajo’s drijfveren en inspiratiebronnen
 6. (00:17:58) Economische empowerment: De rol van Johnny Cashew in Afrika
 7. (00:21:34) Vooruitblik: De toekomst van duurzame notenproductie
 8. (00:25:02) Zero waste benadering: Het belang van lokale verwerking
 9. (00:28:17) Revolutionaire impact: Hoe Johnny Cashew de markt verandert
 10. (00:31:45) De kracht van keuze: Consumentenbewustzijn en Johnny Cashew’s missie

Steun ons en word vriend van de show via: https://vriendvandeshow.nl/semi-interessant

Johnny Cashew Semi Interessant Podcast duurzame noten
Johnny Cashew X Semi Interessant

Samenvatting aflevering Johnny Cashew deel 1

Hajo de Feijter heeft Johnny Cashew opgericht, een duurzaam cashewmerk dat de notenindustrie wil veranderen. Hij kwam op het idee door zijn tijd in Afrika en de inefficiëntie van cashewhandel. Samen met zijn co-founder begon hij het bedrijf om de noten direct van Afrika naar Europa te brengen, wat milieuvriendelijker is en banen in Afrika creëert. Het belang van werkgelegenheid en inkomsten voor mensen wordt besproken in relatie tot de handmatige pelindustrie van cashewnoten in Afrika en Azië.

De handmatige pelmethode wordt gebruikt vanwege de variabele groottes van de noten, hoewel machinale verwerking meer breuk veroorzaakt. Dit leidt tot lagere opbrengsten van gebroken noten vergeleken met hele noten. Er wordt geopperd dat gebroken cashewnoten even lekker zijn als hele noten en daarom zouden moeten worden gebruikt om voedselverspilling tegen te gaan. Het bedrijf koopt gebroken cashewnoten voor dezelfde prijs in en verwerkt deze tot bijproducten zoals cashewpoeder. Dit draagt bij aan minder voedselverspilling en creëert banen en economische activiteit in Afrika.

Er is een trend naar meer duurzame ketens en eerlijke inkomens voor iedereen. Het direct inkopen van cashewnoten uit Afrika en ter plaatse pellen is een logische stap in deze ontwikkeling. Het bedrijf Johnny Cashew streeft ernaar om een premium prijs te rechtvaardigen door duurzame productie en aantrekkelijke branding. In Nederland domineren huismerken de markt, met supermarkten die zelf productie regelen om kosten te drukken.

Europese wetgeving dwingt retailers verantwoordelijkheid te nemen voor de productieomstandigheden. Johnny Cashew wordt gezien als een goed voorbeeld van een merk dat transparantie en duurzaamheid bevordert in de keten. De persoon benadrukt het belang van traceerbaarheid in de notenindustrie, zoals in het geval van cashewnoten. Ze leggen de focus op duurzaamheid, vooral bij cashewnoten die niet in Afrika worden gepeld.

Er wordt gesproken over de impact van amandelen uit Californië op het milieu. Het onderscheid tussen noten uit verschillende regio’s kan moeilijk zijn voor consumenten. Al met al wordt het belang van duurzaamheid en traceerbaarheid in de notenindustrie benadrukt. Het gesprek ging over duurzaamheid en de productie van cashewnoten. Het bedrijf benadrukte hun leiderschap in duurzaamheid en het belang van innovatie in de markt.

Ze bespraken ook het groeiproces van cashewnoten en het feit dat de cashew eigenlijk een zaadje is, geen noot. De cashewappel dient als afleiding voor dieren, zodat het zaadje kan ontkiemen en een nieuwe boom kan groeien. Het bedrijf werkt met smallholder boeren die cashewbomen verbouwen op hun land. Elke boer heeft gemiddeld 80 bomen, en het duurt veel bomen om een goed aantal cashewnoten te produceren.

Het bedrijf betaalt boven de marktprijs en fair trade premie om een leefbaar inkomen voor de boeren te garanderen. Cashew is geen elite product en wordt verbouwd in specifieke regio’s zoals het zuiden van Tanzania. Iedereen is welkom om aan hen te leveren. De spreker legt uit hoe cashewappels worden verwerkt in Afrika, inclusief het rottingsproces en het gebruik van de noten voor alcohol. Er worden geen misstanden gevonden in de cashewindustrie, zoals kinderarbeid. De slogan “Choose Good Cashew” staat voor zero carbon, zero waste, zero poverty, en er wordt gewerkt aan het verminderen van transportemissies en compensatie voor CO2-uitstoot. De aanpak wordt nog verder uitgewerkt.

Compensatie van dieselgebruik met duurzame biobrandstof, elektriciteitsvoorziening met notendoppen, focus op groene energie in Tanzania, steun aan projecten voor agroforestry, zero carbon, zero waste en zero poverty. Producten moeten geëfficiënt verpakt worden en recycling van plastic heeft minder impact dan blik of papier. Notenverpakkingen moeten begast worden en mono plastic vergemakkelijkt recycling.

Papier en blik zijn moeilijker te recyclen dan plastic. Bespreking over verpakkingen: glas is duurzaam maar zwaar voor transport, blik is recyclebaar maar energie-intensief, plastic blijft meest duurzaam als gerecycled. Regels belemmeren gebruik van gerecycled plastic in voedselverpakkingen. Podcast-aflevering besproken, volgende keer thema’s als ondernemerschap en marketing. Product Johnny Cashew te koop bij supermarkten en online.

Benieuwd naar meer afleveringen van Semi Interessant? Bekijk alle afleveringen van de grappigste en interessantste Nederlandse podcast hier

Bronnen Johnny Cashew x Semi interessant S02E16

https://www.hetzerowasteproject.nl/2021/10/de-verborgen-impact-van-de-cashew.html

https://commission.europa.eu/business-economy-euro/doing-business-eu/corporate-sustainability-due-diligence_en

https://www.marketingtribune.nl/bureaus/nieuws/2023/12/johnny-cashew-en-buutvrij-promoten-duurzame-cashewnoten/index.xml

https://www.marketingtribune.nl/food-en-retail/nieuws/2022/04/schrijnende-misstanden-in-notenketen-vereisen-actie/index.xml

https://www.volkskrant.nl/beter-leven/eetwijzer-cashewnoten-zijn-gezond-en-nu-ook-verkrijgbaar-in-een-duurzame-versie~ba81e96e

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *