In deze aflevering, de derde en laatste in een serie met Frank Holleman van Fork Ranger, gaan Ruben Havertz en Nick Spapens dieper in op de duurzaamheid van onze dagelijkse keuzes. Van de impact van een havercappu versus een traditionele cappuccino tot de verrassende voordelen van havermelk, deze aflevering is een schatkist vol duurzame inzichten. Frank deelt ook praktische tips voor duurzaam koken, van het maken van heerlijke curry’s tot het kiezen van de juiste sojasaus.
We bespreken de magie van champignons, de kracht van gamification in het bevorderen van duurzaam gedrag, en zelfs waarom Elon Musk misschien niet altijd gelijk heeft als het gaat om duurzaamheid. En voor de chocoladeliefhebbers, we onderzoeken hoe duurzaam Tony’s Chocolonely echt is en waarom je misschien beter een reep pure chocolade kunt kiezen.
Luister de aflevering hier
| Apple Podcasts | Spotify | overige podcast apps
Steun ons en word vriend van de show via: https://vriendvandeshow.nl/semi-interessant
Timestamps en hoofdonderwerpen
00:00 – Introductie
00:45 – Havercappu vs. Traditionele Cappuccino: Een Duurzaamheidsvergelijking
03:20 – De Magie van Champignons en de Voordelen van Havermelk
07:15 – Praktische Tips voor Duurzaam Koken
10:30 – Gamification: Een Leuke Manier om Duurzaamheid te Bevorderen
14:50 – Tony’s Chocolonely: Hoe Duurzaam Is Het Echt?
18:05 – Voedseluitstoot vs. Fossiele Brandstof: De Grote Vergelijking
21:40 – Persoonlijke anekdotes en lichte banter
25:50 – Afsluiting en vooruitblik op de volgende aflevering
Steun ons en word vriend van de show via: https://vriendvandeshow.nl/semi-interessant
Bronnen Semi interessant S02E05
- Fork Ranger’s officiële website
- Willett, W., Rockström, J., Loken, B., Springmann, M., Lang, T., Vermeulen, S., … & Jonell, M. (2019). Food in the Anthropo- cene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet, 393(10170), 447-492.
- Ivanova, D., Barrett, J., Wiedenhofer, D., Macura, B., Callaghan, M., & Creutzig, F. (2020). Quantifying the potential for
- climate change mitigation of consumption options. Environmental Research Letters, 15(9), 093001.
- Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992.
- Sandström, V., Valin, H., Krisztin, T., Havlík, P., Herrero, M., & Kastner, T. (2018). The role of trade in the greenhouse gas footprints of EU diets. Global food security, 19, 48-55.
- Aleksandrowicz, L., Green, R., Joy, E. J., Smith, P., & Haines, A. (2016). The impacts of dietary change on greenhouse gas emissions, land use, water use, and health: a systematic review. PloS one, 11(11), e0165797.
- Crippa, M., Solazzo, E., Guizzardi, D., Monforti-Ferrario, F., Tubiello, F. N., & Leip, A. J. N. F. (2021). Food systems are responsible for a third of global anthropogenic GHG emissions. Nature Food, 2(3), 198-209.
- Welke (plantaardige) melk is het beste voor het klimaat?
- Haverdrink of koemelk: wat is duurzamer? – Kassa – BNNVARA
- Plantaardige melkvervangers en duurzaamheid – Natuur & Milieu
- Libelle Legt Uit: welke plantaardige melk heeft de minste milieu-impact?