Show notes – Roel Schatorjé over de Verborgen Wereld van de Papierindustrie en hoe MOYU deze Vergroent | S02E14

In deze podcastaflevering bespreken Nick Spapens, Ruben Havertz en Roel Schatorjé ondernemerschap en marketing in de papierindustrie. Ze gaan in op de geheimen en uitdagingen van de industrie, de milieu-impact van papierproductie en de inspanningen voor duurzame alternatieven. Roel Schatorjé deelt zijn ervaring met het opstarten en laten groeien van zijn bedrijf MOYU, terwijl hij deeltijds bij een bank werkte. Ze bespreken ook de dynamiek van de papierindustrie en de uitdagingen bij het promoten van duurzame producten in een traditionele markt. Roel Schatorjé vertelt over de creatieve naamgeving van MOYU en de marketingstrategieën, waaronder een guerrilla-actie waarbij ze hun notitieboekjes in boekwinkels verstopten.

Luister nu en transformeer je relaties:
| Apple Podcasts | Spotify | overige podcast apps

Steun ons en word vriend van de show via: https://vriendvandeshow.nl/semi-interessant

Key Lessons over steenpapier 

 1. Lobby in de Papierindustrie: De papierindustrie wordt beïnvloed door sterke lobby’s die innovatie en verandering vaak tegenwerken.
 2. Milieu-impact van Papierproductie: De productie van traditioneel papier heeft een aanzienlijke ecologische voetafdruk, inclusief hoge CO2-uitstoot en intensief watergebruik.
 3. Innovatie en Duurzaamheid: MOYU introduceert steenpapier als een duurzamer alternatief, wat de industrie uitdaagt om milieuvriendelijker te worden.

Timestamps en hoofdonderwerpen

 1. (00:00:19) Het geheim van de papierindustrie
 2. (00:01:03) Impact van papierproductie op het milieu
 3. (00:06:11) Innovatie in de papierindustrie
 4. (00:12:19) Ondernemerschap en groei van MOYU
 5. (00:14:04) Het creatieve proces van het kiezen van de naam MOYU
 6. (00:16:20) Uitdagingen bij het op de markt brengen van MOYU
 7. (00:22:27) Impact van concurrentie en prijsbepaling
 8. (00:26:07) Belang van inspiratie en creativiteit
 9. (00:27:02) De campagne van MOYU
 10. (00:28:22) Reacties op de campagne
 11. (00:29:19) Promotie van de boekjes

Steun ons en word vriend van de show via: https://vriendvandeshow.nl/semi-interessant

De Onvertelde Verhalen van de Papierindustrie

In onze podcast hebben we de kans gehad om met Roel te praten over zijn ervaringen in de papierindustrie. Hij onthulde dat er een krachtige lobby achter de industrie zit en dat een handvol grote spelers de markt domineren. Deze bedrijven bezitten vaak de bossen waaruit het papier wordt gewonnen en zijn zwaar geïnvesteerd in grote fabrieken. Dit maakt hen helaas resistent tegen verandering en gefocust op het behouden van de status quo.

De Uitdagingen van Duurzaamheid

Een belangrijk onderwerp dat we bespraken, was de impact van papierproductie op het milieu. Roel benadrukte dat de bossen die door papierfabrikanten worden beheerd, vaak monoculturen zijn met lage biodiversiteit, wat schadelijk is voor gezonde ecosystemen. Onze discussie ging verder dan alleen CO2-reductie; we spraken over het aanpakken van de bredere planetaire crisis en onze relatie met de natuur.

MOYU: Een Duurzame Visie

Roel deelde zijn ervaring met het starten van MOYU terwijl hij deeltijds bij een bank werkte. Het was een evenwichtsoefening tussen de zekerheid van een regelmatig inkomen en de onzekerheden van het ondernemerschap. Zijn verhaal is een inspiratiebron voor vele ondernemers die worstelen met het vinden van balans tussen passie en praktische zaken.

Creativiteit in Naamgeving en Marketing

We hebben ook gesproken over het creatieve proces achter de naam ‘MOYU’. Roel legde uit dat ‘MOYU’ een variatie is op ‘modulair’ en dat het woord in het Chinees ‘magische plek’ betekent, wat perfect aansluit bij hun visie van een notebook die bijdraagt aan de natuur en een persoonlijke, magische plek voor de gebruiker vormt.

De Uitdagingen van Groei en Financiering

Roel sprak openhartig over de uitdagingen van het willen groeien met beperkte middelen en de moeilijke balans tussen onafhankelijk blijven en het aantrekken van financiering. MOYU heeft onlangs een investeringsronde gedaan via een investeerdersplatform, waarbij ze 5% van de aandelen aan de crowd hebben verkocht.

Innovatieve Marketing: De #MOYU Cuckoo Campagne

Een van de meest opvallende marketingcampagnes die we bespraken, was de #mojococu campagne, waarbij verborgen notebooks in boekwinkels door heel Europa werden geplaatst. Deze guerrilla marketingtactiek leidde tot gemengde reacties, maar was een effectieve manier om aandacht te trekken en het bewustzijn over duurzame alternatieven te vergroten.

Lessen voor Ondernemers

Roel’s advies aan andere ondernemers is om actie te ondernemen en niet te veel na te denken. Hij benadrukte het belang van het dagelijks uitdragen van je product en het leren van fouten. Zijn aanpak van ‘gewoon doen’ heeft bijgedragen aan de groei van MOYU.

Bedankt voor het lezen, en ik hoop dat jullie net zoveel inzichten hebben opgedaan als ik tijdens het maken van deze aflevering. Tot de volgende keer!

Samenvatting over de aflevering over steenpapier

In deze aflevering van “Semi Interessant” gaat het gesprek verder met Roel Schatorjé van MOYU, waarbij de focus ligt op ondernemerschap en marketing in de context van de papierindustrie.

De Geheimen van de Papierindustrie:
Roel onthult dat de papierindustrie wordt gedomineerd door enkele grote spelers die ook eigenaar zijn van bossen. Deze bedrijven zijn niet geneigd om hun productieprocessen te veranderen vanwege de enorme investeringen in bestaande fabrieken. Er is sprake van een sterke lobby die innovatie in de industrie tegenwerkt.

De Rol van Bossen:
De bossen die zijn aangelegd voor papierproductie hebben een lage biodiversiteit en dragen weinig bij aan het milieu. Roel benadrukt dat het niet alleen gaat om CO2-reductie, maar om het creëren van een rijke biodiversiteit en een gezonde planeet.

Innovatie en Bewustwording:
Hoewel er innovatie plaatsvindt in de papierindustrie, zoals het verminderen van watergebruik, is dit niet industriebreed. MOYU probeert door middel van hun producten bewustwording te creëren over de impact van papierproductie.

Ondernemerschap en Uitdagingen:
Roel deelt zijn ervaringen met het opstarten van MOYU. Hij bespreekt de uitdagingen van het balanceren tussen ambitie en financiële middelen. Het bedrijf heeft een deel van de aandelen verkocht via crowdfunding om groei te financieren.

Creativiteit en Marketing:
Roel legt uit dat hij inspiratie haalt uit diverse bronnen en bewust niet direct kijkt naar concurrenten. Hij benadrukt het belang van actief naar buiten treden en zichtbaarheid creëren voor het product.

De Naam MOYU:
De naam ‘MOYU’ is een verbastering van ‘modulair’ en betekent in het Chinees ‘magische plek’. Deze naam weerspiegelt de visie van het bedrijf om een product te creëren dat zowel functioneel als duurzaam is.

Marketingcampagnes:
Roel vertelt over een unieke marketingcampagne genaamd ‘Cuckoo’, waarbij MOYU-notitieboekjes in verschillende winkels in Europa worden verstopt. Deze campagne heeft gemengde reacties opgeleverd, maar heeft ook geleid tot nieuwe zakelijke kansen.

De aflevering eindigt met een discussie over de toekomst van MOYU en de impact die het bedrijf hoopt te hebben op de papierindustrie. De nadruk ligt op het belang van bewustwording en het stimuleren van duurzame praktijken binnen de industrie.

Bronnen Semi interessant S02E14

https://www.theworldcounts.com/stories/paper-waste-facts

https://stone-paper.nl/home

https://www.moyu-notebooks.com/blog

 • https://www.moyu-notebooks.com/moyucuckoo

Biodiversity loss and its impact on humanity

[BOOK] Biodiversity loss: economic and ecological issues

[BOOK] Environmentally friendly technologies for the pulp and paper industry

Impacts of Biodiversity Loss Escalate Through Time as Redundancy Fades

ECOSYSTEM CONSEQUENCES OF BIODIVERSITY LOSS: THE EVOLUTION OF A PARADIGM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *