Show notes – MOYU Roel Schatorjé: Hoe Steenpapier de Papierindustrie Verandert met Milieuvriendelijke Notitieboekjes | S02E13

In deze aflevering van de podcast praten Ruben Havertz en Nick Spapens met Roel Schatorjé over duurzaam ondernemerschap en het bedrijf MOYU. Ze bespreken de problemen met de papierindustrie en de voordelen van steenpapier als duurzaam alternatief. Er wordt ook gesproken over het belang van fysiek schrijven en de uitdagingen voor linkshandigen. Daarnaast wordt er gekeken naar de vraag naar notitieboeken in ontwikkelingslanden en de mogelijkheid om steenpapier lokaal te produceren. Een interessant gesprek over duurzaamheid en de toekomst van papiergebruik.

Luister nu en transformeer je relaties:
| Apple Podcasts | Spotify | overige podcast apps

Steun ons en word vriend van de show via: https://vriendvandeshow.nl/semi-interessant

Key Lessons over steenpapier 

 1. Steenpapier is een duurzaam alternatief voor gewoon papier, omdat het geen bomen vereist voor de productie.
 2. Fysiek schrijven heeft nog steeds waarde en wordt als belangrijk beschouwd, zelfs in een digitale wereld.
 3. Er is een grote vraag naar notitieboeken in ontwikkelingslanden, wat aangeeft dat schrijven nog steeds een belangrijke activiteit is, zelfs in deze moderne tijden.

Timestamps en hoofdonderwerpen

 1. (00:00:00) Introductie van Roel Schatorjé en MOYU
 2. (00:03:00) Roel’s Persoonlijke Achtergrond en Visie op Duurzaamheid
 3. (00:06:00) De Oorsprong en Missie van MOYU
 4. (00:09:00) De Impact van de Papierindustrie op het Milieu
 5. (00:12:00) Het Concept en de Voordelen van Steenpapier
 6. (00:15:00) Uitdagingen en Misvattingen over Steenpapier
 7. (00:18:00) Duurzaamheid versus Gebruiksgemak in Notitieboekjes
 8. (00:21:00) De Toekomst van Schrijfwaren in een Digitale Wereld
 9. (00:24:00) MOYU’s Rol in Educatie en Bewustwording
 10. (00:27:00) Vooruitblik: Innovatie en Duurzaamheid in de Papierindustrie

Steun ons en word vriend van de show via: https://vriendvandeshow.nl/semi-interessant

Duurzaamheid en Innovatie: De Toekomst van Notitieboekjes

De Drijfveren van een Duurzame Ondernemer

Roel Schatorjé deelde zijn persoonlijke achtergrond en wat hem drijft om een positieve impact te maken op het milieu. Zijn passie voor duurzaamheid is niet alleen inspirerend, maar ook een krachtige motor achter de missie van MOYU. Het was verhelderend om te horen hoe zijn visie op duurzaamheid en ondernemerschap hand in hand gaan.

Steenpapier: Een Duurzaam Alternatief

Een van de hoogtepunten van ons gesprek was het ontdekken van het productieproces van steenpapier. Roel legde uit dat steenpapier gemaakt wordt van calciumcarbonaat, wat resulteert in een product dat tot wel 500 keer hergebruikt kan worden. Dit staat in schril contrast met de inefficiëntie en ontbossing die gepaard gaan met de traditionele papierproductie.

De Rol van Technologie

We bespraken ook de toekomst van notitieboektechnologie en de potentiële impact van kunstmatige intelligentie. Het is fascinerend om na te denken over hoe deze technologieën de manier waarop we notities maken en informatie verwerken kunnen transformeren.

Uitdagingen en Misvattingen

Een ander belangrijk onderwerp was de uitdagingen en misvattingen rondom de papierindustrie. Roel benadrukte het gebrek aan bewustzijn over de milieu-impact van traditioneel papier en hoe MOYU’s benadering van steenpapier notitieboekjes tot doel heeft om de schade aan het milieu te minimaliseren.

Een Boom voor Elk Notitieboekje

Roel deelde ook MOYU’s toewijding aan het planten van een boom voor elk verkocht notitieboekje, wat verder bijdraagt aan de inspanningen voor milieubehoud. Dit initiatief toont aan dat het mogelijk is om een succesvol bedrijf te runnen terwijl je ook een positieve bijdrage levert aan de planeet.

Recyclebaarheid van Steenpapier

Tot slot bespraken we de recyclebaarheid van steenpapier en het potentieel om een schonere afvalstroom te creëren. Met een samenstelling die voornamelijk uit calciumcarbonaat bestaat en een kleine hoeveelheid HDPE-plastic, is steenpapier een haalbaar materiaal voor recycling. MOYU onderzoekt lokale verwerkingsmogelijkheden voor steenpapierafval en streeft ernaar een kleine fabriek op te zetten om het recyclingproces te beheren.

Afsluitende Gedachten

Deze podcastaflevering heeft ons waardevolle inzichten gegeven in de innovatieve aanpak van MOYU bij het creëren van duurzame en milieuvriendelijke producten. Het heeft het potentieel van steenpapier als een milieuvriendelijker alternatief voor traditioneel papier belicht. Als we vooruitkijken, is het duidelijk dat duurzaamheid en innovatie de sleutel zijn tot het beschermen van onze planeet voor toekomstige generaties.

Bedankt voor het lezen, en vergeet niet om de volledige podcastaflevering te beluisteren voor nog meer diepgaande discussies en inzichten. Laten we samen de stap zetten naar een groenere toekomst!

Samenvatting over de aflevering over steenpapier

MOYU, een bedrijf dat notitieboekjes van steenpapier maakt en zich richt op duurzaamheid. Roel vertelt over zijn visie op duurzaam ondernemerschap. De papierindustrie is een grote bron van ontbossing en CO2-uitstoot. Papierproductie is inefficiënt en vereist veel water, chemicaliën en energie. Hoewel papier recyclebaar is, kan het vaak slechts een paar keer gerecycled worden voordat de kwaliteit achteruitgaat.

Het recyclen van papier gebeurt ook niet altijd in het buitenland, wat resulteert in afval op stortplaatsen. Het notitieboekje dat wordt genoemd, probeert een duurzaam alternatief te bieden door bomen te planten in plaats van te kappen. Het idee voor steenpapier ontstond tijdens een inspiratiesessie op de universiteit. Steenpapier wordt gemaakt door verpulverde steen te binden met plastic (HDPE).

Het heeft een lagere impact dan regulier papier en is goed recyclebaar. In eerste instantie werd het plan om steenpapier te importeren opgegeven vanwege mogelijke afvalproblemen. Later ontdekte de persoon dat steenpapier waterafstotend is en bedacht hij een product dat langer mee gaat en het afvalprobleem vermindert. Er wordt onderzocht of steenpapier lokaal verwerkt kan worden door een partij die plastic of papier verwerkt. Steenpapier is een schone afvalstroom, bestaande uit 80% kalk en 20% HDPE.

Het is recyclebaar en kan goed worden gerecycled bij het plastic afval. Het wordt geadviseerd om steenpapier bij het restafval te doen, omdat het product minimaal 500 keer gebruikt kan worden. In vergelijking met normaal papier heeft steenpapier een lagere impact. De verwachting is dat een steenpapieren notitieboekje ongeveer drie jaar meegaat. De spreker geeft aan dat een Life Cycle Analysis (LCA) wordt gebruikt om de impact van producten te vergelijken.

Er wordt uitgelegd dat de impact van normaal papier hoog is vanwege het kappen van bomen, waterverbruik en gebruik van bleekmiddel. Duurzaam papier, zoals Paperwise, maakt gebruik van landbouwafval in plaats van bomen. De papierindustrie is aan het vergroenen, maar er moet nog meer gedaan worden.

Ondanks de digitalisering neemt het papierverbruik nog steeds toe. De persoon vraagt of er een alternatief is voor papier dat gebruikt kan worden om te schrijven, aangezien veel scholen voornamelijk iPads gebruiken. Mojo wordt genoemd als een mogelijke oplossing. De spreker geeft aan dat het belangrijk is om jongere kinderen een andere benadering te leren over schrijven en papier. Er wordt ook vermeld dat veel mensen vragen hebben over het uitwissen van notities op steenpapier. De persoon schrijft belangrijke dingen op in gespreksverslagen op de computer en wist deze gegevens maandelijks.

Ze willen een combinatie van fysiek schrijven en scannen naar Notion om hun problemen op te lossen. Ze bespreken ook de voordelen van fysiek schrijven voor het geheugen en de uitdagingen voor linkshandigen. Er wordt gesproken over het gebruik van verschillende pennen en de ervaringen van linkshandige schrijvers. Er wordt ook gesproken over het gebruik van notitieboeken voor journaling en het potentieel van AI voor gespreksverslagen.

Het wordt opgemerkt dat notitieboeken misschien niet ideaal zijn voor langere teksten en dat de hoeveelheid geschreven materiaal in de toekomst waarschijnlijk zal afnemen, maar dat er altijd wel vraag zal blijven bestaan naar notitieboeken. Het gesprek gaat over de vraag naar notitieboeken in ontwikkelingslanden en de mogelijkheid om steenpapier te produceren.

Er wordt gesproken over het verduurzamen van de papierindustrie en het gebruik van reststromen zoals steenafval en bouwafval. Er is steeds meer bewustwording en interesse in de papierindustrie, zowel bij bedrijven als op politiek niveau. Het gebruik van steenpapier wordt gezien als een goede business case voor zowel de planeet als de portemonnee. De spreker geeft argumenten vóór het gebruik van steenpapier, zoals het duurzaam ophalen en recyclen ervan. Er wordt gesuggereerd om naar biobinders te kijken en te experimenteren met verschillende kleuren papier. De aflevering wordt afgesloten en er wordt verwezen naar de bronnen op de website.

Bronnen Semi interessant S02E13

https://www.theworldcounts.com/stories/paper-waste-facts

https://stone-paper.nl/home

https://www.moyu-notebooks.com/blog

 • James, K.H. (2010). Sensori-motor experience leads to changes in visual processing in the developing brain. Developmental Science, 13(2), 279-288.
 • James, K.H., & Engelhardt, L. (2012). The effects of handwriting experience on functional brain development in pre-literate children. Trends in Neuroscience and Education, 1(1), 32-42.
 • Longcamp, M., Boucard, C., Gilhodes, J.C., Anton, J.L., Roth, M., Nazarian, B., & Velay, J.L. (2008). Learning through hand- or typewriting influences visual recognition of new graphic shapes: behavioral and functional imaging evidence. Journal of Cognitive Neuroscience, 20(5), 802-815.
 • Longcamp, M., Zerbato-Poudou, M.T., & Velay, J.L. (2005). The influence of writing practice on letter recognition in preschool children: a comparison between handwriting and typing. Acta Psychologica, 119(1), 67-79.
 • Sulzenbruck, S., Hegele, M., Rinkenauer, G., & Heuer, H. (2011). The death of handwriting: secondary effects of frequent computer use on basic motor skills. Journal of Motor Behavior, 43(3), 247-251.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *