Show Notes – Frank Holleman van Fork Ranger: Waarom Kip beter is dan Kaas. Waarom lokaal eten niet nodig is. En nog meer feitjes over een duurzaam dieet 2/3 | S02E04

In deze boeiende aflevering van Semi Interessant gaan Ruben Havertz en Frank Holleman, de oprichter van Fork Ranger, dieper in op de complexe maar cruciale relatie tussen voeding en duurzaamheid. Deze aflevering is een vervolg op hun vorige gesprek en richt zich op de innovatieve Fork Ranger app, die gebruikers helpt om duurzamere keuzes te maken op het gebied van voeding.

We verkennen de verschillende ‘levels’ in de app, met name level 2 en 3, en hoe deze niveaus je kunnen helpen om een positieve impact te hebben op het milieu. Van de verrassende feiten over de milieu-impact van kaas in vergelijking met kip, tot de vaak over het hoofd geziene rol van soja als veevoer, deze aflevering zit boordevol inzichten die je aan het denken zullen zetten.

We bespreken ook de milieu-impact van visserij en vleesconsumptie, en delen handige tips om je vegan gerechten naar een hoger niveau te tillen. Of je nu een doorgewinterde milieuactivist bent of gewoon iemand die meer bewuste keuzes wil maken, deze aflevering biedt praktische adviezen en eye-openers.

Luister de aflevering hier
| Apple Podcasts | Spotify | overige podcast apps

Steun ons en word vriend van de show via: https://vriendvandeshow.nl/semi-interessant

Timestamps en hoofdonderwerpen

00:00 – Introductie
01:00 – Fork Ranger app: Een diepere duik in level 2 en 3
05:20 – De schokkende waarheid: Kaas vs Kip
09:15 – Soja productie en veevoer
12:30 – De impact van vis eten op het milieu
16:50 – De impact van vlees eten op het milieu
20:40 – Handige tips om je vegan gerechten beter te maken
25:00 – Afsluiting en vooruitblik op de volgende aflevering

Steun ons en word vriend van de show via: https://vriendvandeshow.nl/semi-interessant

Bronnen Semi interessant S02E04

  • Fork Ranger’s officiële website
  • Willett, W., Rockström, J., Loken, B., Springmann, M., Lang, T., Vermeulen, S., … & Jonell, M. (2019). Food in the Anthropo- cene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet, 393(10170), 447-492.
  • Ivanova, D., Barrett, J., Wiedenhofer, D., Macura, B., Callaghan, M., & Creutzig, F. (2020). Quantifying the potential for
  • climate change mitigation of consumption options. Environmental Research Letters, 15(9), 093001.
  • Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992.
  • Sandström, V., Valin, H., Krisztin, T., Havlík, P., Herrero, M., & Kastner, T. (2018). The role of trade in the greenhouse gas footprints of EU diets. Global food security, 19, 48-55.
  • Aleksandrowicz, L., Green, R., Joy, E. J., Smith, P., & Haines, A. (2016). The impacts of dietary change on greenhouse gas emissions, land use, water use, and health: a systematic review. PloS one, 11(11), e0165797.
  • Crippa, M., Solazzo, E., Guizzardi, D., Monforti-Ferrario, F., Tubiello, F. N., & Leip, A. J. N. F. (2021). Food systems are responsible for a third of global anthropogenic GHG emissions. Nature Food, 2(3), 198-209.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *