Show notes – Dewi van The Lekker Company onthult de WAARHEID over DEODORANTS, LIPBALM en DUURZAME COSMETICA | S02E07

Natuurlijke deodorants en duurzaamheid in de verzorgingsindustrie. Deze podcast aflevering gaat over De Lekker Company, een duurzaam verzorgingsmerk. Oprichter Dewi van de Waeter begon met het maken van haar eigen producten, met natuurlijke ingrediënten en zonder plastic. Nu heeft ze een volledige verzorgingslijn. Ze pleit voor transparantie in de cosmetica-industrie. Ze bespreekt de werking van aluminiumchloride en baking soda als alternatief voor deodorant. Een overgangsperiode bij het overstappen naar natuurlijke deodorant wordt aanbevolen. Er is geen definitief bewijs of deodorant schadelijk is. Gebruik geurloze, aluminiumvrije deodorant als je geen geur wilt. Het gesprek gaat ook over duurzaamheid in de cosmetica-industrie, greenwashing en de mogelijke verslaving aan lippenbalsem.

Luister de aflevering hier
| Apple Podcasts | Spotify | overige podcast apps

Benieuwd naar de producten van The Lekker Company? Ga naar thelekkercompany.com/collections en gebruik kortingscode “INTERESSANT” om 20% korting te krijgen op je eerste bestelling.

Steun ons en word vriend van de show via: https://vriendvandeshow.nl/semi-interessant

Key Lessons 

 1. De oprichter van De Lekker Company begon haar eigen producten te maken, omdat ze niet tevreden was met het bestaande aanbod van verzorgingsproducten.
 2. Er is nog geen definitief bewijs over de schadelijkheid van zonnebrandcrème en deodorant, maar aluminium in deodorant kan gele vlekken veroorzaken.
 3. Drijfgassen in deodorant en verslaving aan lippenbalsem kunnen schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid.

Timestamps en hoofdonderwerpen

 1. 00:00:00 – De Lekker Company: Natuurlijke en Duurzame Verzorgingsproducten.
 2. 00:02:32 – Het Ontstaan van Zelfgemaakte Cosmetica uit de Keuken
 3. 00:04:33 – Het Geheim Achter Cosmetische Ingrediënten
 4. 00:05:43 – Eerlijkheid over Ingrediënten: Jip en Janneke-taal
 5. 00:07:14 – Transparantie in Cosmetica: Ingrediënten en Ethiek
 6. 00:08:50 – De Revolutie van Natuurlijke Zonnebrandcrème
 7. 00:12:58 – Natuurlijke Deodorant: Aluminiumchloride versus Baking Soda
 8. 00:17:57 – De waarheid over de ingrediënten in jouw deodorant.
 9. 00:20:25 – De waarheid over aluminiumvlekken en hoe ze te voorkomen.
 10. 00:22:23 – De gevolgen van lippenbalsemverslaving
 11. 00:26:22 – De waarheid over lippenbalsem: verslavend of verzachtend?
 12. 00:29:59 – Dirty Little Secrets en Kortingscode | De Lekker Company

Steun ons en word vriend van de show via: https://vriendvandeshow.nl/semi-interessant

Samenvatting 

Deze aflevering gaat over De Lekker Company, een duurzaam en natuurlijk verzorgingsmerk dat vooral bekend is om zijn deodorants. Dewi van der Water, de oprichter van het bedrijf, begon met het maken van haar eigen producten omdat ze niet tevreden was met het bestaande aanbod. Ze wilde natuurlijke ingrediënten gebruiken en plasticvrije en vegan opties bieden. Ze begon met het maken van haar eigen deodorant en was verrast dat het zo eenvoudig en effectief was. Nu heeft ze een volledige verzorgingslijn met onder andere zonnebrandcrème, lippenbalsem en body bars.

Dewi begon met het maken van producten zoals scrubs en lipbalsems voor vrienden en familie. Ze ontdekte dat er vaak onbekende ingrediënten in cosmetica zitten en wilde transparantie bieden. Ze begon met het vermelden van in begrijpelijke taal. Ze gebruikt natuurlijke ingrediënten zoals shea boter en kokosolie. Ze hoopt dat meer merken transparantie zullen bieden. Het niet kunnen lezen van de ingrediëntenlijst is een frustratie voor veel mensen.

Het gebruik van natuurlijke zonnebrand komt voort uit de schadelijke effecten van traditionele zonnebrand op het zeeleven en de koraalriffen. Traditionele zonnebrand kan van kwaliteit verminderen na verloop van tijd, terwijl natuurlijke filters dit probleem niet hebben.

Nick vraagt om meer informatie over aluminiumchloride in deodorant en de werking van baking soda als alternatief. Dewi legt uit dat aluminiumchloride het gebied waarop het wordt aangebracht afsluit, waardoor tijdelijk geen zweet wordt geproduceerd. Baking soda en zinkzout veranderen de pH van de oksels, waardoor bacteriën die geurtjes veroorzaken worden geweerd. Het wordt aanbevolen om de deodorant aan te brengen op een schone oksel voor optimale werking. Bij de overstap naar natuurlijke deodorant kan er een overgangsperiode zijn. Sommige deodorants bevatten schadelijke stoffen zoals aluminium, parabenen en alcohol. Een detox kan nodig zijn om je lichaam te herstellen na het gebruik van zulke deodorants.

Natuurlijke deodorants zonder deze stoffen worden aanbevolen in de aflevering. Etherische oliën kunnen allergenen bevatten, dus dit moet op de verpakking vermeld staan. Er is nog geen definitief bewijs dat de chemicaliën in zonnebrandcrème schadelijk zijn. Er is nog geen consensus over of deodorant slecht is voor je.

Aluminium in deodorant veroorzaakt gele vlekken. Gebruik een aluminiumvrije deodorant om vlekken te voorkomen. Zweten is natuurlijk en zweetgeur komt van bacteriën. Gebruik geurloze, aluminiumvrije deodorant als je geen geur wilt. Zweten heeft een functie, we zijn pro-zweet. Soms ontvangen ze haatmail over deo. Compressed deodorants waren niet populair omdat mensen een grotere verpakking willen.

In dit deel van het gesprek wordt gesproken over de duurzaamheid in de cosmetica-industrie en de problemen met lippenbalsem. De persoon geeft aan dat grote merken in de industrie langzaam stappen zetten op het gebied van duurzaamheid, maar dat er nog veel verbeterd kan worden. Er wordt ook gesproken over greenwashing, waarbij een merk zich duurzaam presenteert, maar uiteindelijk niet aan de verwachtingen voldoet.

Daarnaast wordt er gesproken over de schadelijkheid van drijfgassen in deo’s en de mogelijke verslaving aan lippenbalsem. Er wordt geconcludeerd dat lippenbalsem op basis van petroleum jelly uitdrogend kan zijn en dat er kritischer gekeken moet worden naar de ingrediënten die we op onze huid smeren. De lippenbalsem bevat verschillende oliën en boters, zoals shea-boter, kokosolie en cacaoboter. Er wordt gesproken over het duurzame aspect van het gebruiken van bijproducten zoals aardolie in lippenbalsem. De aflevering eindigt met het delen van een kortingscode voor de luisteraars.

Bronnen Semi interessant S02E07

 • https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/aluminium-in-deodorant-5-vragen/
 • https://www.ad.nl/wetenschap/onderzoekers-leggen-link-tussen-deodorant-en-borstkanker~ac1cfd62/
 • https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/radar-checkt-toch-aluminium-in-sanex-zero/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *