Show notes – De weg naar ware liefde: verliefdheid, hechting en heling – Relatietherapie met Bregje Jonkhart | S02E10

In deze aflevering bespreekt de spreker de relatie tussen verliefdheid en liefde, en hoe onze hechting en ervaringen van invloed zijn op wie we aantrekkelijk vinden. Ook komt de rol van psychologische spelletjes en veiligheid in relaties aan bod. Er wordt benadrukt dat het mogelijk is om oude wonden te helen en te groeien in een relatie. Daarnaast wordt het belang van zelfinzicht, communicatie en quality time genoemd. Wil je meer tips? Luister dan de volledige aflevering.

In deze boeiende vervolgaflevering van Semi Interessant de Podcast met Bregje Jonkhart, een expert in relatietherapie, verkennen we verder de complexe wereld van liefde en relaties. Na de inzichten uit aflevering 1: Voorkom een Gebroken Hart: De Sleutels voor Liefdevolle Relaties en Gezond Partnerschap, ontdek verborgen Patronen in Liefde – Relatietherapie met Bregje Jonkhart | S02E09, richten we ons nu op de diepere lagen van verliefdheid, verbinding, en de reis van heling en groei binnen relaties. 🧠💞

Een bijzonder onderwerp in deze aflevering is de metafoor van ‘eilanden bezoeken’ en de verschillen tussen ‘schildpadden’ en ‘chimpansees’ in relaties. Bregje legt uit hoe deze metaforen ons helpen te begrijpen hoe we omgaan met intimiteit en conflicten. Schildpadden trekken zich vaak terug en zoeken veiligheid, terwijl chimpansees juist de confrontatie en verbinding opzoeken. Deze inzichten bieden een uniek perspectief op hoe we onze relatiedynamiek kunnen verbeteren en een evenwichtiger en gezonder partnerschap kunnen opbouwen.

Bregje onthult fascinerende aspecten van verliefd worden, de rol van onze hechtingsstijlen, en hoe deze onze manier van relaties aangaan en onderhouden beïnvloeden. Ze bespreekt uitgebreid hoe we door zelfbewustzijn en het herkennen van onze patronen, niet alleen onze relaties kunnen verbeteren, maar ook persoonlijke groei kunnen ervaren. 🌟

Deze aflevering is een schatkist vol inzichten over het mysterie van verliefdheid, de uitdagingen van verbinding in relaties, en de kracht van heling en groei. Luister naar deze aflevering voor een dieper begrip van de psychologie achter relaties en praktische tips om je relatie te verbeteren:

Luister nu en transformeer je relaties:
| Apple Podcasts | Spotify | overige podcast apps

Steun ons en word vriend van de show via: https://vriendvandeshow.nl/semi-interessant

Key Lessons 

 1. Verliefdheid heeft te maken met het herkennen van bepaalde eigenschappen in iemand die ons oude brein bekend voorkomen.
 2. Verliefdheid duurt meestal ongeveer een jaar en gaat dan over in echte liefde.
 3. Mensen hebben vaak moeite om hun emoties en behoeften duidelijk te communiceren.

Timestamps en hoofdonderwerpen

 1. 00:00:23 – De Mysterie van Verliefdheid: Waarom Worden We Verliefd op de ene persoon en niet op de ander?
 2. 00:01:58 – Het Verband tussen Jeugdervaringen en Liefdespatronen
 3. 00:02:20 – De psychologie van verliefd worden
 4. 00:04:49 – De Overgang van Verliefdheid naar Liefde
 5. 00:05:40 – Het belang van zelfbewustzijn
 6. 00:06:22 – Het Geheim van Succesvolle Relaties
 7. 00:08:30 – Patronen herkennen en doorbreken voor relatiegroei
 8. 00:10:34 – Heling en groei in relaties: Ontmoet je kwetsbaarheid
 9. 00:11:50 – Het bouwen van een diepere verbinding in relaties
 10. 00:13:05 – Heling en groei in relaties: Effectieve zelfreflectie
 11. 00:14:30 – Eilanden, schildpadden en chimpansees: metaforen in relatiedynamiek
 12. 00:15:43 – De uitdagingen van online daten en het vinden van echte verbinding
 13. 00:17:33 – Hoe Je een Sterke Relatie Onderhoudt
 14. 00:19:30 – De uitdagingen van relaties ontdekken
 15. 00:23:12 – Het belang van duidelijke communicatie in relaties
 16. 00:25:56 – De kracht van duidelijke communicatie
 17. 00:30:17 – Hoe je een diepe verbinding in een relatie creëert

Steun ons en word vriend van de show via: https://vriendvandeshow.nl/semi-interessant

Inleiding

In een recente podcast aflevering hadden we het genoegen om met Bregje Jonkers, een ervaren relatietherapeut, te praten over de complexe wereld van liefde en relaties. We hebben het gehad over waarom mensen verliefd worden, de invloed van onze jeugdervaringen op onze relatiekeuzes en het verschil tussen verliefd zijn en echte liefde.

De “Blauwdruk” van Liefde

Bregje legde uit dat liefde wordt beïnvloed door onze vroegere ervaringen en hechtingsstijlen. We zoeken onbewust iemand die overeenkomt met onze “blauwdruk” van liefde, die wordt gevormd door onze vroege connecties en ervaringen. Onze ouders en andere belangrijke figuren in ons leven spelen een rol in het vormgeven van ons begrip van liefde. Deze blauwdruk omvat zowel positieve als negatieve aspecten, zoals gevoelens van liefde en veiligheid, maar ook elementen van spanning en onzekerheid.

De Dynamiek van Relaties

Bregje besprak de dynamiek van relaties en het belang van het begrijpen van onze eigen behoeften en onzekerheden. Ze legde uit dat we als jongeren mogelijk meer vatbaar zijn voor intense verliefdheid door hormonale veranderingen en een gebrek aan zelfvertrouwen. We kunnen validatie zoeken en onze onzekerheden opvullen door middel van relaties. Maar naarmate we ouder en zekerder van onszelf worden, kunnen we minder op onze partners vertrouwen voor validatie.

Het Misverstand van Passie en Drama

We hebben ook gesproken over het misverstand dat intense passie en drama tekenen zijn van liefde. Bregje legde uit dat deze patronen verslavend kunnen zijn en vaak voortkomen uit onopgeloste jeugdwonden. In een gezonde relatie is er een gevoel van veiligheid en stabiliteit, niet constante opwinding en conflict.

Zelfontdekking en Onafhankelijkheid

Bregje benadrukte het belang van het leren comfortabel te zijn met jezelf voordat je een relatie zoekt. Ze benadrukte de noodzaak voor individuen om een gevoel van veiligheid en onafhankelijkheid te ontwikkelen, in plaats van te vertrouwen op anderen voor validatie.

Daten in het Moderne Tijdperk

We hebben het ook gehad over daten in het moderne tijdperk, waar online dating apps alomtegenwoordig zijn. Bregje erkende dat de overvloed aan opties kan leiden tot twijfels en een constante zoektocht naar iets beters. Ze legde uit dat dit altijd al een uitdaging is geweest, zelfs in het verleden toen mensen elkaar persoonlijk ontmoetten.

Communicatie en Empathie in Relaties

Bregje benadrukte het belang van zelfontdekking en het begrijpen van je eigen emoties en behoeften in relaties. Ze suggereerde dat het nuttig kan zijn om je jeugdervaringen te onderzoeken om te begrijpen waarom bepaalde patronen of gedragingen bestaan in relaties. Ze benadrukte ook het belang van het verbeteren van communicatievaardigheden en het duidelijk kunnen uitdrukken van emoties en behoeften.

Investeer in de Relatie

Bregje benadrukte het belang van het maken van tijd voor elkaar, vooral in het licht van drukke schema’s en de eisen van het opvoeden van kinderen. Ze stelde eenvoudige manieren voor om in de relatie te investeren, zoals het plannen van een weekendje weg of elkaar verrassen met kleine gebaren van liefde.

Tijdens onze discussie namen we even de tijd om onze eerste sponsor, PaddenstoelenPost.NL, te vermelden. Dit bedrijf verkoopt paddenstoelensupplementen, zoals lion’s mane, reishi en chaga, die bekend staan om hun hersenstimulerende eigenschappen. Met de kortingscode “semi interessant” krijg je 15% korting op je bestelling.

Conclusie

Ons gesprek met Bregje Jonkers was een diepgaande verkenning van de complexiteiten van liefde en relaties. Het was een herinnering aan het belang van zelfkennis, communicatie en empathie in relaties. Het was ook een oproep om te investeren in onze relaties en om de tijd te nemen om elkaar echt te begrijpen.

Samenvatting 

Verliefdheid heeft te maken met het herkennen van bepaalde eigenschappen in iemand die ons oude brein bekend voorkomen. Dit heeft te maken met onze hechting en ervaringen van vroeger. We zoeken onbewust naar iemand die past bij onze blauwdruk van liefde. Vaak voelen we een herkenning bij die persoon. Ook speelt de verbinding met onze ouders en andere belangrijke figuren uit onze vormende jaren een rol.

Het kan zijn dat we onbewust op zoek gaan naar een partner die zowel liefde en geborgenheid biedt als een zweem van spanning en onveiligheid. Het is belangrijk om te beseffen dat dit patroon kan worden doorbroken en dat het mogelijk is om te helen. Bregje bespreekt het verschil tussen verliefdheid en liefde. Verliefdheid duurt meestal ongeveer een jaar en gaat dan over in echte liefde.

Verliefdheid is niet altijd nodig om een succesvolle relatie te beginnen. Heftige verliefdheid komt vaker voor bij jongere mensen. Naarmate je ouder en volwassener wordt, heb je de ander minder nodig en dat is gezond. Het verklaart waarom stellen die ouder zijn gewoonlijk minder verliefd waren bij het begin van hun relatie. In deze passage wordt besproken dat sommige relaties psychologische spelletjes spelen en anderen juist een veilige basis bieden.

Mensen kunnen verschillende behoeften hebben in een relatie en moeten hierover communiceren om tevreden te zijn. Relaties bieden ook de kans om oude wonden te helen en kwetsbaarheid te tonen. Het is belangrijk om te durven helen in een relatie. Het is niet nodig om volledig compleet te zijn voordat je een relatie begint. In een relatie kun je elkaar uitdagen en heling vinden.

Het is belangrijk om te leren op jezelf te staan en niet uit onveiligheid achter iemand aan te rennen. Een relatie kan een goede leerschool zijn, maar twijfel is vaak aanwezig door de vele opties in de datingwereld. Het is normaal om patronen te ervaren, maar het betekent niet per se dat je in een verkeerde relatie zit.

Zelfonderzoek en het begrijpen van je eigen hechtingsstijl kunnen helpen bij het vermijden van verkeerde keuzes. Er wordt gesproken over de verschillende rollen van een chimpansee en een schildpad in relaties. De persoon vertelt dat ze zelf meer een schildpad zijn en dat hun partner ook een schildpad lijkt te zijn.

Bregje, Nick & Ruben spreken over de uitdagingen en risico’s van het hebben van dezelfde rol in een relatie. Het belang van zelfinzicht en zelfonderzoek wordt benadrukt. De persoon vraagt of vrouwen beter zijn in geweldloze communicatie en zelfontdekking, maar de spreker zegt dat dit niet het geval is in zijn praktijk.

Mensen hebben vaak moeite om hun emoties en behoeften duidelijk te communiceren. Vrouwen zijn vaak emotioneler, maar ook vaker boos en geïrriteerd. Het is belangrijk voor beide geslachten om duidelijk te communiceren. Het volgen van emoties kan helpen om te begrijpen wat je nodig hebt.

Daarnaast is het belangrijk om het verhaal dat je jezelf vertelt onder de loep te nemen, omdat dit invloed kan hebben op hoe je situaties interpreteert. Het eilandgesprek is een manier om bewust te differentiëren en te erkennen dat iedereen een ander perspectief heeft. Het helpt om empathie te creëren en oude wonden te delen.

Andere manieren om diepe verbinding in een relatie te krijgen zijn zelfkennis, communicatie en empathie. Tijd maken voor elkaar is ook essentieel, vooral wanneer er kinderen zijn. Investering in de relatie is belangrijk, bijvoorbeeld door samen quality time door te brengen.

Bregje benadrukt het belang van positieve communicatie in een relatie, waarbij het bespreken van positieve momenten en het kennen van elkaars liefdestaal belangrijk zijn. Ook wordt het belang van investeren, verrassen en tijd voor elkaar maken genoemd. Daarnaast wordt autonomie en af en toe tijd apart doorbrengen benadrukt als belangrijk voor het behouden van verlangen in de relatie. De spreker verwijst naar de website voor meer tips.

Bronnen Semi interessant S02E10

 • https://eenfijnerelatie.nl/masterclass/
 • https://eenfijnerelatie.nl/gratis-ebook-de-relatierollercoaster/
 • https://gelukkigerelaties.nl/
 • https://www.jonkhartenziel.nl/boeken-over-het-leven/
 • https://eenfijnerelatie.nl/
 • https://www.jonkhartenziel.nl/
 • https://eastermichael.com/book/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *