Show notes – De Vuile Was Van de Kledingindustrie met LABFRESH oprichtster Lotte Vink 1/2 | S02E16

In deze aflevering van de podcast wordt Lotte Vink, medeoprichter van Labfresh, besproken. Labfresh is een innovatief modemerk dat duurzame en technologische kleding produceert. Het streven is naar kleding die stijlvol, vlekbestendig, geurvrij en kreukvrij is

Er wordt dieper ingegaan op het belang van bewuste kledingkeuzes, de impact van goedkope kleding op arbeiders en de innovatieve benaderingen van Labfresh in de kledingindustrie. De discussie omvat duurzaamheid, innovatie, supply chain uitdagingen en de noodzaak om consumentengedrag te veranderen voor een meer duurzame industrie. Luister nu voor een diepgaande blik op de evolutie van Labfresh en de toekomst van de kledingindustrie

Wil jij Labfresh uitproberen? Gebruik de kortingscode SEMI INTERESSANT op Labfresh.nl en krijg 20% korting op je aankopen.

Luister nu en transformeer je relaties:
| Apple Podcasts | Spotify | overige podcast apps

Steun ons en word vriend van de show via: https://vriendvandeshow.nl/semi-interessant

Key Lessons over duurzame kleding met Labfresh 

 1. De focus van Labfresh op duurzame en technologische kleding met eigenschappen zoals vlekbestendigheid en geurbestendigheid is verrassend.
 2. Het gebruik van geavanceerde technologieën en recyclebare materialen in alledaagse kleding is een opmerkelijke innovatie.
 3. De aandacht van het bedrijf voor consumentengedrag en de impact van de kledingindustrie op het milieu is opvallend.

Timestamps en hoofdonderwerpen aflevering Labfresh

 1. (00:00:04) Introductie van Lotte Vink en Labfresh
 2. (00:01:38) Wat is Labfresh? Introductie van technische kleding
 3. (00:02:41) De voordelen van Labfresh kleding: Minder wassen, langer dragen
 4. (00:10:13) Het ontwikkelingsproces en de uitdagingen van Labfresh
 5. (00:11:24) Innovatie en duurzaamheid bij Labfresh
 6. (00:19:09) De impact van Labfresh kleding op consumentengedrag
 7. (00:20:09) Persoonlijk gebruik van Labfresh producten door de oprichters
 8. (00:20:51) Testen van Labfresh kleding in extreme omstandigheden
 9. (00:25:02) Het veranderen van de industrie en consumentengedrag
 10. (00:26:16) De strijd tegen fast fashion en overproductie
 11. (00:27:26) De problematiek van goedkope kleding en retourzendingen
 12. (00:28:18) Bewust consumeren en de invloed op duurzaamheid

Steun ons en word vriend van de show via: https://vriendvandeshow.nl/semi-interessant

Labfresh X Semi Interessant

Samenvatting aflevering Labfresh deel 1

Lotte Vink is medeoprichter van Labfresh, een innovatief modemerk dat duurzame en technologische kleding maakt. Ze streven ernaar kleding te produceren die stijlvol, vlekbestendig, geurvrij en kreukvrij is. Ze gebruiken technologie om kleding langer mee te laten gaan en het wassen te verminderen, waardoor water en energie worden bespaard.

Hun doel is om kleding te maken die een heel leven meegaat en het idee van overmatige kledingproductie te veranderen. Het belang van bewuste kledingkeuzes en de impact van goedkope kleding op arbeiders wordt besproken. De start van LabFresh draaide om innovatie en het verlangen naar nieuwe ontwikkelingen in kleding. Het idee ontstond niet alleen vanuit technologische verbeteringen in sport- en buitenkleding, maar ook vanuit de behoefte aan innovatie in alledaagse kledingstukken.

Het doel was om comfortabele, duurzame kleding te creëren met geavanceerde technologieën. Een eerste product, een zakelijk overhemd, werd geïntroduceerd als een stap naar het leveren van hoogwaardige kleding met prestaties. Het bedrijf maakte eerst alleen zakelijke overhemden, maar na corona groeide de vraag naar casual kleding.

Ze blijven innoveren en zijn nu bezig met gerecyclede materialen en non-iron shirts. De technologie varieert per product, zoals antibacteriële sokken en zweetafstotende t-shirts. Het proces van innoveren ging gepaard met vallen en opstaan in de complexe supply chain. Het bedrijf heeft moeite gehad met voorraadproblemen in het verleden, vooral met technische issues die de stof van producten aantastten. Ze gaan diep in op hun supply chain voor duurzaamheid en innovatie.

Ze zijn begonnen met beperkte middelen en geloven in het concept van een Minimum Viable Product. De ondernemer citeert: “The comfort zone is a beautiful place, but nothing ever grows there.” Dit illustreert hun streven naar groei en het belang van uit je comfortzone stappen als ondernemer. Done is beter dan perfect, en soms moet je risico’s nemen om te groeien.

Labfresh focust op duurzaamheid, van consumentengebruik tot productie, met innovaties zoals gerecyclede flessen en oester-schelpen in stoffen. Ze volgen wetgeving en streven ernaar beter te zijn. Het dilemma tussen antibacteriële werking en volledig duurzaam blijft complex, maar voor hen is duurzaamheid gelijk aan levensduur. Labfresh streeft naar duurzame kleding met knopen die stevig vastzitten voor een langere levensduur.

Ze focussen op minder consumeren en kwaliteit voor een leven lang. Marketingtrucs zoals rode wijnbestendigheid zijn gimmicks; klanten waarderen eerder de frisheid en antibacteriële eigenschappen. Zelfs geëngineerde kleding die een maand in een maanmodule werd gedragen. De discussie gaat over antibacteriële stoffen op basis van zilver in kleding en de ontwikkelingen op het gebied van microplastics. Er wordt benadrukt dat Labfresh plastic vermijdt door gerecycled polyester te gebruiken en waszakken aan te bieden.

Ze proberen zoveel mogelijk duurzame oplossingen te implementeren tegen microplastics. Ze waren niet de eerste in de markt, maar streven ernaar om alleen innovatieve producten te maken. De sprekers bespreken het belang van het veranderen van consumentengedrag en de impact van de kledingindustrie op duurzaamheid.

Ze wijzen op de problemen met fast fashion en de noodzaak om bewust te zijn van de manier waarop kleding wordt behandeld. Er wordt gesproken over merken die wegwerpartikelen promoten en de noodzaak om minder te kopen en te investeren in duurzame kleding. De introductie van regels om kleding niet meer te verbranden wordt positief ontvangen. Tijdloos design en kleurenkeuze worden besproken, inclusief deelname aan sales.

Verkoopstrategieën zoals Black Friday worden geanalyseerd; bedrijven moeten mee doen om omzet niet te missen, zelfs als ze er persoonlijk niet achter staan. Greenwashing en eco-labels in de kledingindustrie worden genoemd, met H&M als voorbeeld van aanklachten. De spreker is niet bang voor beschuldigingen van greenwashing, omdat ze transparant en eerlijk zijn over hun bedrijfspraktijken. Ze zien echter wel greenwashing in de industrie en vinden gedragsverandering bij consumenten belangrijk voor duurzaamheid. De duurzame sokken van hun merk kunnen honderd keer worden gewassen. Ze hebben ook onderzoek gedaan om te laten zien dat hun kleding langer meegaat en uiteindelijk goedkoper is.

Benieuwd naar meer afleveringen van Semi Interessant? Bekijk alle afleveringen van de leukste en leerzaamste Nederlandse podcast hier

Bronnen Labfresh x Semi interessant S02E16

https://labfresh.nl

https://labfresh.nl/pages/technology

Jaarlijks verbranden we miljoenen KGs aan kleding – De Correspondent

Shein gebruikt influencers om misstanden te verbloemen – RTL Nieuws

Shein verwoest het milieu – Follow the money

Fact sheet impact van kleding op het milieu – Milieucentraal

Zo schaadt kleding het milieu – Milieucentraal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *